Recomandarea de a nu mânca și de a nu bea nimic în afară de apă cu 8-12 ore înainte de recoltarea de sânge pentru analize are un temei științific solid. Substanțele nutritive din alimente și băuturi ajung în circulația sanguină și pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, dacă mănânci sau bei înainte de măsurarea glicemiei, nivelul zahărului în sânge va fi probabil mai mare decât dacă nu ai face asta. Prin urmare, medicul va obține un rezultat de referință pe care îl poate compara cu alte rezultate, astfel încât să aibă o imagine de ansamblu asupra nivelurilor glicemiilor tale de-a lungul timpului.
Care sunt analizele care se recoltează pe nemâncate?
Nu toate analizele de sânge necesită recoltarea pe nemâncate. Medicul îți va specifica acest lucru doar când este cazul. Unele dintre analizele care impun absținența de la alimente și băuturi înainte de recoltare sunt:
Glicemie (glucoză serică)
Această analiză măsoară cantitatea de glucoză (zahăr) din sânge, fiind utilă pentru depistarea diabetului sau a pre-diabetului. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei cu cel puțin 8 ore înainte de recoltare.
Profil lipidic
Acest set de analize verifică nivelul colesterolului și al altor grăsimi din sânge (HDL colesterol, LDL colesterol și trigliceride). Nivelurile ridicate cresc riscul de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei 9-12 ore înainte de recoltare.
Set de analize de rutină
Acesta face adesea parte din controlul medical de rutină și presupune verificarea glicemiei, a profilului lipidic, a hemoleucogramei, precum și a funcției renale și hepatice. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei cu 10-12 ore înainte de recoltare.
Teste pentru funcția renală
Aceste analize sunt utilizate pentru a evalua funcția renală (cât de bine funcționează rinichii) – creatinină, eGFR și uree serică. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei cu 8-12 ore înainte de recoltare.
Determinarea vitaminei B12
Această analiză măsoară cantitatea de vitamină B12 (denumită și cobalamină) prezentă în sânge. Ea ajută la diagnosticarea unui tip specific de anemie și a altor probleme. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei cu 8 ore înainte de recoltare.
Sideremia
Această analiză măsoară nivelul fierului din organism. Recomandarea este să nu mănânci și să nu bei cu 12 ore înainte de recoltare.
Gama glutamil transferază (GGT)
Această analiză măsoară nivelul enzimei GGT în organism. Valorile crescute pot indica o boală hepatică, probleme ale vezicii biliare sau abuz de alcool. Recomandarea este să nu mănânci cu cel puțin 8 ore înainte de recoltare și să eviți consumul de alcool și anumite medicamente prescrise în ziua precedentă recoltării.
Este permis să beau apă înainte de analize?
Da, poți bea apă înainte de recoltarea de sânge, cu excepția cazului în care medicul ți-a interzis acest lucru. Apa de la robinet sau cea îmbuteliată sunt în regulă, însă evită adăugarea de lămâie sau consumul de apă carbogazoasă, băuturi acidulate sau ceai.
Cum afectează alimentele și băuturile rezultatele analizelor?
Substanțele nutritive din alimente și băuturi ajung în circulația sanguină și pot modifica rezultatele analizelor. De exemplu, dacă mănânci sau bei înainte de măsurarea glicemiei, nivelul zahărului în sânge va fi probabil mai mare decât dacă nu ai face asta. Același lucru se întâmplă și în cazul analizelor care evaluează profilul lipidic sau funcția hepatică. Prin urmare, medicul va obține un rezultat de referință pe care îl poate compara cu alte rezultate, astfel încât să aibă o imagine de ansamblu asupra stării tale de sănătate.
Ce se întâmplă dacă totuși mănânc sau beau înainte de analize?
Dacă se întâmplă să mănânci sau să bei ceva în afară de apă, este important să comunici acest aspect asistentei care îți recoltează sângele. Fii sincer în legătură cu acest aspect, deoarece medicul va dori să cunoască acest lucru pentru a putea interpreta corect rezultatele analizelor. Pentru a obține rezultatele cele mai acurate, probabil ți se va solicita să reprogramezi recoltarea.
De ce nu ai voie să bei alcool înainte de recoltare?
În cazul unor analize de sânge, cum sunt cele care evaluează sănătatea ficatului sau nivelul trigliceridelor, ți se va recomanda să nu bei niciun fel de alcool cu 24 de ore înainte de recoltare. Cantități mici de alcool pot rămâne până la câteva zile în sânge, influențând rezultatele. Dacă ai nelămuriri cu privire la consumul de alcool, discută cu medicul înainte de a programa recoltarea.
Când pot să mănânc sau să beau din nou?
Imediat după recoltare, poți să mănânci și să bei din nou. Este recomandat să îți iei cu tine un sandwich și o băutură pe care le poți consuma cât de repede dorești după finalizarea procedurii.
Recomandări pentru copii
Recomandările de a nu mânca și de a nu bea sunt valabile și pentru copii, înainte de recoltarea analizelor. Medicul pediatru îți va oferi indicații cu privire la durata abstinenței în cazul lor. Câteva sfaturi care pot facilita această experiență pentru copii:
- Programează recoltarea de sânge dimineața devreme, pentru a nu interfera cu ora de masă a copilului și a nu-i afecta programul de somn.
- Distrage-i atenția în orele premergătoare recoltării, lăsându-l să se uite la desene animate sau să se joace pe telefon.
- Pregătește-i o gustare pe care să o consume imediat după recoltare.
- Dacă totuși copilul reușește să fure o gură de sandwich când nu ești atent, este mai bine să reprogramezi recoltarea decât să obții rezultate eronate.
Recomandări pentru femeile însărcinate
Analizele de sânge sunt esențiale în timpul sarcinii, pentru a evalua eventualele probleme de sănătate pe care tu sau fătul le puteți experimenta. Unele dintre aceste analize impun să nu mănânci sau să bei înainte. Medicul te va sfătui cum să te pregătești pentru fiecare dintre analize.
În general, a nu mânca înainte de analizele de sânge este sigur pentru femeile însărcinate, cu condiția să aibă o stare bună de sănătate și să nu aibă o sarcină cu risc crescut. Pentru un plus de confort, medicul îți poate recomanda să te hidratezi bine sau să rămâi la interior dacă vremea este caniculară sau foarte umedă.
Unele femei însărcinate care nu mănâncă înainte de recoltare pot experimenta senzația de arsură în piept. Prin urmare, dacă treci prin stări care îți provoacă disconfort sau ai simptome care te îngrijorează în timp ce aștepți să ți se recolteze probele de sânge, anunță imediat personalul medical.