România s-a angajat internațional să doneze Ucrainei un sistem Patriot, lucru care nu s-a întâmplat încă, dar va avea loc cu siguranță în viitor fiind vorba de un angajament politic.
România s-a angajat internațional să doneze Ucrainei un sistem Patriot, lucru care nu s-a întâmplat încă, dar va avea loc cu siguranță în viitor fiind vorba de un angajament politic.
Totul în contextul în care România a cumpărat șapte sisteme antiaeriene Patriot, în cele mai recente configurații posibile, însă dintre acestea doar patru au fost livrate până acum și mai puține (două) au fost chiar și operaționalizate, adică să fie complet funcționale și gata de luptă în cadrul forțelor armate. Unul în zona Mihai Bravu și unul pe lângă Buzău.
Cum se apără România după ce a dat Ucrainei un sistem Patriot? Baraj de rachete în Capitală și Buzău
În afară de aceste sisteme ultramoderne, România mai are și rachete MIM-23 Hawk PIP-IIIR într-un număr de opt sisteme. Hawk asigură apărarea antiaerienă pentru distanţe medii, împotriva ţintelor care evoluează la înălţimi joase şi medii. Sistemul românesc Hawk a fost deja integrat cu succes cu sistemul Patriot.
Pe de altă parte, ca sisteme de rachete, România mai are și „sovieticele” l S-75 M3 „Volhov” care sunt destinate apărării împotriva atacurilor cu avioane, rachete de croazieră, aerostatelor automate în derivă şi a altor tipuri de ţinte aeriene, în orice condiţii meteo. În unele cazuri poate fi folosit pentru nimicirea ţintelor terestre sau de la suprafaţa apei. Sistemul a intrat în serviciul Forţelor Aeriene Române în anul 1964 şi a fost supus la trei modernizări succesive, până în anii ‘80.
Sistemul este dotat cu radar propriu de cercetare a spaţiului aerian conjugat cu un radioaltimetru şi radar pentru teledirijarea rachetelor prin comenzi radio. În cazul prezenţei bruiajului, dirijarea rachetei la ţintă se poate face şi vizual, cu ajutorul unui sistem de televiziune.
Ce sisteme de proveniență sovietică mai are Romania
Rachete 2K12M Kub (SA-6) – opt baterii
Sistemul antiaerian este gândit să combată amenințările aeriene până la 7.000 de metri și are o distanță de tragere cuprinsă între 4,4 și 23 de km.
Sistemul 9K33M3 „OSA-AKM” (SA-8) – circa 20 de unități
Sistemul este unul mobil, bazat pe platforme amfibii blindate 6X6 – Fiecare vehicul lansator are până la șase contaienre cu rachete și propriul radar.
Sistemul CA-95 / 9K31 Strela montat pe TABC-79 4X4 – Circa 40 de unități
Instalația de lansare CA – 95 are două sau patru rachete și e gândită să acționeze împotriva țintelor aeriene care evoluează la înălțimi mici sau care atacă prin surprindere.
În plus, în special împotrive dronelor, Armata Română ar sisteme germane Gepard. Acesta dispun de două tunuri automate ghidate radar, iar fiecare dintre acestea are o cadență teoretică de tragere de 550 de lovituri pe minut.
Cât de puternic este sistemul Patriot?
Sistemul Patriot poate neutraliza rachete balistice și de croazieră, drone, precum și aeronave. Reamintim că România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele sunt utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele şapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Fiecare sistem Patriot în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132 și patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE. Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune Patriot 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Așa cum s-a văzut și în Ucraina, sistemul Patriot este vital pentru a putea proteja obiective civile sau militare împotriva amenințărilor cu rachete balistice Iskander, dar e confirmat și faptul că Patriot a interceptat în Ucraina și rachete hipersonice Kinjal. Trebuie spus că România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme Patriot aflate în serviciu, configurație care a fost testată în luptă și este capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
Ce configurație au sistemele Patriot achiziționate de România?
România a achiziționat 7 sisteme de rachete Patriot în configurația 3+, care includ următoarele componente:
– 7 AN/MPQ-65 radar sets
– 7 AN/MSQ-132 engagement control stations
– 13 antenna mast groups
– 28 M903 lansatoare (care pot trasporta și lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE)
– 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T)
– 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE)
Sursă expresspress.ro