Avioanele F-16 vor ataca Rusia imediat după Paște. Sunt mai puternice ca MIG-29 al Rusiei? La întrebare a răspuns un pilot ucrainean care se antrenează în Danemarca pe F-16. El a pilotat, în trecut, și MIG-29.
La 3 mai, NATO a publicat noi imagini cu Avioanele F-16 și cu antrenamentele în curs de desfășurare pentru piloții ucraineni în Danemarca.
Baza Aeriană Skridstrup a Forțelor Aeriene Regale Daneze [RDAF], oferă o perspectivă asupra rutinei zilnice de pregătire a aviatorilor ucraineni, dezvăluind unele detalii complicate
Avioanele F-16 vor ataca Rusia imediat după Paște. Sunt mai puternice ca MIG-29 al Rusiei?
„Cu siguranță, F-16 este mai agil decât MiG-29 RAC” (foto jos), a comentat un pilot ucrainean de F-16 intervievat. Pilotul are numele de cod „Moonfish”.
Această comparație provine din experiența anterioară a lui „Moonfish” de a pilota un avion de vânătoare sovietic similar deasupra Ucrainei. Aviatorul a mai descris F-16 ca fiind „o aeronavă super plăcută de operat”.
Potrivit lui ‘Moonfish’, o parte semnificativă a antrenamentului are loc în aer, completată de executarea sarcinilor de misiune pe simulator. Videoclipul partajat de NATO prezintă un avion de vânătoare F-16D cu două locuri, un model care ar fi din 1988, potrivit surselor.
„Mult mai agil”
Experții ucraineni speculează că nu va trece mult timp până când vom vedea piloți ucraineni care se vor îmbarca pentru primele lor zboruri în avioane F-16 care să atace Rusia, fapt confirmat chiar de Forțele Armate ucrainene.
Acești piloți curajoși își perfecționează în prezent abilitățile funcționale și operaționale folosind simulatoare de zbor de top. Aceste simulatoare sunt proiectate cu meticulozitate pentru a simula complexitatea cabinei de pilotaj F-16 cu o autenticitate uimitoare.
Același pilot ucrainean a oferit câteva informații atunci când a fost întrebat despre punctul său de vedere cu privire la F-16, în special în comparație cu experiențele sale anterioare cu MiG-ul rusesc. El și-a exprimat surprinderea cu privire la afișajele multifuncționale ale F-16 și la simplitatea interfaței sistemului informatic de la bord.
Moonfish a fost fascinat de joystick-ul avionului F-16, declarând că acesta i-a stârnit curiozitatea, spre deosebire de orice altceva de pe MiG-29. El a mărturisit că trecerea de la sistemul învechit de procesare a datelor de pe MiG la sistemul avansat de calculatoare de bord al F-16 a fost un pas substanțial.
Această tranziție a evidențiat, de asemenea, unele disparități între controlul vederii și interacțiunea cu armamentul, dar acest lucru nu a diminuat încrederea lui Moonfish că va putea să stăpânească F-16.
Până în prezent, patru țări au pus la dispoziția Forțelor Aeriene ucrainene avioanele lor F-16. Printre acestea se numără Belgia, Danemarca, Norvegia și Țările de Jos. Diferite surse citează cifre diferite, dar cea mai frecvent menționată cantitate de F-16 pe care o va primi Ucraina este de 61 de unități.
Danemarca trimite F16 după Paște
La începutul acestui an, la sfârșitul lunii aprilie, ambasadorul Danemarcei în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, a reafirmat că Danemarca intenționează să transfere toate avioanele de vânătoare F-16 rămase în Ucraina, dupăc e a achizționat avioane F-35.
Forțele aeriene ucrainene urmează să primească întreaga flotă daneză de avioane F-16, cu excepția celor vândute Argentinei. Astfel, rămân în total 44 de avioane de luptă F-16 AM și F-16BM în posesia Danemarcei, dintre care 24 au fost vândute în aprilie 2024 Argentinei.
În consecință, se așteaptă ca Danemarca să transfere un total de 19 avioane de luptă F-16 Ucrainei în mai multe loturi.
Uraine va începe să opereze cu avioane F-16 după Paștele ortodox din 5 mai, a declarat Kievul, în timp ce țara se confruntă cu bombardamentele devastatoare ale Rusiei și cu lunga așteptare pentru avioanele de luptă de fabricație occidentală.
„Așteptăm”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Ilya Yevlash, adăugând că avioanele vor lua drumul cerului deasupra țării devastate de război „după Paște”, potrivit declarațiilor raportate miercuri de presa ucraineană.
Sursă expresspress.ro