Taiwan lansează submarine de 9.000.000.00$. China răspunde arme cu laser. Chiar șronele SUA, în vizor scrie presa militară din zonă. O invazie a Taiwan e așteptată până în 2027.
Taiwanul a alocat miliarde de dolari pentru a construi încă șapte submarine în următorii 14 ani, ca parte a eforturilor de a descuraja eventualele atacuri ale Armatei Populare de Eliberare (APL).
Taiwan lansează submarine de 9.000.000.00$. China răspunde cu arme laser. Drone SUA, în vizor
Alocările bugetare au fost aprobate joi de cabinet și se așteaptă să fie prezentate legislatorilor pentru revizuire și aprobare la sfârșitul acestei luni.
Analiștii au declarat că această măsură arată hotărârea liderului taiwanez William Lai Ching-te de a apăra insula, dar că administrația a fost „iresponsabilă” să dea undă verde proiectului de construcție în valoare de 8,88 miliarde USD înainte ca prototipul submarinului să fi finalizat testele pe mare.
Purtătorul de cuvânt al cabinetului, Chen Shih-kai, a declarat că submarinele vor fi construite între 2025 și 2038, ca parte a programului Indigenous Defence Submarine.
„Guvernul se angajează să mențină pacea și stabilitatea în regiunea Indo-Pacific, să consolideze continuu capacitățile naționale de apărare și să pună în aplicare politici precum producția de nave și aeronave indigene pentru a construi un Taiwan rezistent și pentru a proteja suveranitatea națională”, a declarat Chen.
Taiwanul prezintă primul submarin construit în țară pentru a se apăra de un posibil atac din partea Chinei continentale
Prototipul submarinului, numit Hai Kun, sau Narval, de predecesorul lui Lai, Tsai Ing-wen, a fost prezentat oficial în orașul Kaohsiung din sud în septembrie anul trecut. La acea vreme, Tsai a declarat că dezvoltarea a arătat capacitatea insulei de a face „posibilă o sarcină imposibilă”.
Construit de CSBC Corporation Taiwan, prototipul submarinului cu propulsie diesel-electrică a costat aproximativ 26 de miliarde de dolari taiwanezi și a fost comandat imediat după ce Tsai a preluat funcția în 2016. Acesta are o configurație a cârmei în formă de X pentru operațiuni în ape puțin adânci, cu o pereche de aripioare orizontale mici suplimentare.ț
Beijingul consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său, care urmează să fie reunit prin forță, dacă este necesar, scrie scmp
Cum răspunde China?
China ar fi instalat o armă cu energie dirijată prin laser pe o navă amfibie, semnalând o evoluție către sisteme de apărare bazate pe energie. Un sistem laser vizează contracararea dronelor, a rețelelor de sateliți și a altor tehnologii avansate de atac sau supraveghere.
Potrivit unui editor american de știri din domeniul apărării, imaginile apărute pe X la începutul acestei săptămâni sugerează că marina chineză a echipat una dintre navele sale amfibii de transport tip 071 cu o armă laser.
Experții sugerează că armele cu laser sunt pregătite să joace un rol important în viitorul apărării. Comparativ cu sistemele tradiționale, acestea sunt puternice și accesibile.
Navă înarmată cu laser
O fotografie recentă care circulă pe rețelele de socializare dezvăluie ceea ce pare a fi o armă laser recent instalată pe un doc de transport amfibiu tip 071 al Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN).
Arma cu laser ar urma să distrugă drone, inclusiv de proveniență SUA.
Fotografia nu a dezvăluit detalii specifice cu privire la capacitățile armei laser și nici nu a putut fi identificată nava exactă sau locația acesteia. Cu toate acestea, imaginea cenzurată sugerează că nava ar putea fi un Type 071 cu un număr de carenă care începe cu „98”.
Potrivit TWZ, deși APL utilizează și alte arme laser, acesta ar fi primul caz în care un sistem laser este instalat pe una dintre navele amfibii ale Chinei. Aceasta va servi probabil ca platformă de testare înainte de o desfășurare mai largă în cadrul flotei.
Pusă în funcțiune în 2007, nava Type 071 a fost cea mai mare navă amfibie operațională a APL. Type 071 are o punte de zbor, un hangar și poate găzdui patru elicoptere de transport Z-8, împreună cu aproximativ 60 de vehicule blindate de luptă.
Războiul cu laser de ultimă generație
Armele cu laser, capabile de desfășurare în aer, pe uscat și pe mare, apar ca următoarea generație de tehnologie militară, marile puteri precum SUA și China dezvoltându-le activ.
În trecut, Interesting Engineering a documentat mai multe cazuri în care armele cu laser au fost utilizate cu succes și au produs rezultate comparabile cu cele ale rachetelor convenționale.
Armele bazate pe laser sunt o armă excelentă, cu costuri reduse, pentru a trage în drone, care devin din ce în ce mai frecvente în războaie. Atât timp cât există o sursă de energie fiabilă, armamentul poate trage un număr infinit de cartușe.
Însă SUA merg un pas mai departe și utilizează arma laser și pentru a contracara rachetele balistice.
În ultimii ani, marina chineză a testat sisteme laser tactice asemănătoare cu cele ale marinei americane. În 2019, mass-media chineză a dezvăluit planuri de echipare a navelor militare, posibil distrugătorul de tip 055, cu o armă laser terestră, montată pe vehicul, pentru apărare aeriană și protecție în apropiere.
Sursă expresspress.ro