„Scutul de la Deveselu”, element-cheie într-un război Iran-Israel-SUA. Rusia, alături de Teheran. Milițiile proiraniene din Irak au atacat baza americană Ain al-Assad, rănind câțiva soldați. Acest atac marchează atragerea SUA în războiul Israel-Iran.
„Scutul de la Deveselu”, element-cheie într-un război Iran-Israel-SUA. Rusia, alături de Teheran.
Armata irakiană a anunțat că două rachete au fost folosite în atacul de luni asupra unei baze aeriene ce găzduiește forțele SUA și ale coaliției din vestul Irakului, Ain al-Asad.
Mai mulți soldați americani ar fi fost răniți în urma atacului cu rachete trase dintr-un vehicul asupra bazei din districtul Haditha din provincia Anbar.
„Scutul de la Deveselu”, element-cheie într-un război Iran-Israel-SUA
S-a anunțat că încă opt rachete erau pregătite pentru lansare.
Irakul „respinge toate acțiunile imprudente care pun în pericol bazele sale militare, misiunile diplomatice sau consilierii coaliției internaționale, ceea ce riscă să escaladeze tensiunile și să tragă Irakul în conflicte”, a declarat armata, potrivit Anadolu.
În urma atacului, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu ministrul israelian al Apărării, Ioav Gallant, i a reafirmat „angajamentul SUA față de apărarea Israelului împotriva amenințărilor reprezentate de Iran, Hezbollahul libanez și alte grupuri de miliție aliniate Iranului”.
„Am fost de acord că atacul milițiilor aliniate Iranului asupra forțelor americane staționate la baza aeriană Al-Asad din vestul Irakului a marcat o escaladare periculoasă”, a spus el.
Apărarea Europei cu sistemele Aegis din România și Polonia
Tensiunea regională a crescut după ce șeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în capitala Iranului, Teheran, la 31 iulie, după ce a participat la ceremonia de depunere a jurământului a noului președinte al Iranului.
Iranul au acuzat Israelul că a comis asasinarea lui Haniyeh și SUA că au aprobat-o, chemându-și milițiile pe care le sponsorizează să declanșeze atacuri asupra Israelului și asupra trupelor americane.
Însă, Israelul și SUA așteaptă și un atac direct al Iranului, nu numai prin milițiile sale. Și tocmai pentru apărare în cazul unui război cu Iranul, SUA au desfășurat „scutul de la Deveselu”, un sistem Aegis Ashor aflat sub comandă americană în România, pentru a apăra Europa.
Aegis Ashore „oferă descurajare și apărare credibile împotriva rachetelor balistice care vin din Iran, Coreea de Nord și actori nestatali, cum ar fi Hezbollah din Liban”, se arată în caracterizarea sistemului de apărare.
Scutul se află la 2.500 de kilometri de Iran iar în România se află 4.500 de militari americani la Baza 57 Mihail Kogălniceanu.
Sistemul a fost modernizat recent și dispune de un radar antibalistic și 24 de rachete interceptoare SM-3.
„Apărarea integrată antiaeriană și antirachetă face parte din angajamentul NATO de a face față mai bine provocărilor, în special pe frontul său de est, reprezentate de o Rusia agresivă în toate domeniile”, a declarat Jens Stoltenberg, potrivit USNI.
Adăugarea unui Aegis Ashore în Polonia, distrugătoarele Aegis cu sediul în Spania, precum și sistemele terestre din Turcia, completează apărarea Alianței.
În prezent, se așteaptă un atac al Iranului și nu se știe dacă va fi ca cel de la 13-14 aprilie când a lansat o ploaie de rachete și drone către Israel, ca urmare a uciderii unui comandant iranian aflat într-o clădire de lângă Ambasada Iranului din Siria.
La 13 aprilie, Marina SUA a folosit pentru prima dată racheta RIM-161 Standard 3 (SM-3) într-o situație reală de luptă.
Rachetele interceptoare au fost lansate de distrugătoarele USS Arleigh Burke (DDG-51) and USS Carney (DDG-64) din Mediterană, o versiune navală a rachetelor și a sistemului Aegis Ashore dislocat în România.
Nu este exclus ca în cazul escaladării conflictului actual și extinderii acestuia, SUA să activeze sistemele Aegis Ashore de pe distrugătoarele americane din Mediterană și nu numai.
Rusia transferă rachete balistice la Teheran
Rusia ar fi transferat sistemele de rachete Iskander și sistemele de război electronic Murmansk-BN în Iran, potrivit serviciului de știri israelian Channel 14. T
ransferul a fost efectuat folosind un avion de transport militar IL-76, care a efectuat mai multe zboruri din Rusia către Iran.
Publicația Defense Express a remarcat că Iranul nu deține aceste tipuri de arme și nu a existat nicio discuție publică despre transferul lor.
Acest lucru sugerează că rușii au trimis și personal de operare a echipamentului, ceea ce înseamnă o implicare directă a Rusiei în războiul ce stă să izbucnească în Orientul Mijlociu, cu implicații și asupra Europei.
Sistemele Murmansk-BN sunt concepute pentru a suprima navigația prin satelit și comunicațiile pe distanțe de până la 5.000 km.
Transferul sistemului de rachete Iskander OTRK nu este important pentru Iran, deoarece are o rază de acțiune de până la 500 km, iar Iranul ar avea nevoie de rachete cu o rază de acțiune de aproximativ 1.200 km pentru a ajunge în Israel.
Nu este exclusă posibilitatea ca rachetele să ajungă la miliții proiraniene pentru atacuri de pe mai multe direcții.
Luni, 5 august, Iranul a informat Israelul despre pregătirile sale pentru un atac, după cum a raportat Ministerul israelian de Externe.
Este foarte posibil ca aceasta să fie o repetare a atacului din 14 aprilie, când Iranul a lansat peste 130 de drone Shahed-136 kamikaze, 120 de rachete balistice și 30 de rachete de croazieră asupra Israelului, cea mai mare parte fiind doborâte în apropierea teritoriului Israelului, iar SUA au adus o contribuție semnificativă la acest proces.
În cazul în care Israelul va răspunde atacului, Iranul are nevoie de la Rusia doar de sisteme S-400, care, conform declarațiilor Kremlinului, pot doborî rachete balistice.
Federația Rusă declară că ar transfera S-400 în Iran pentru protecția instalațiilor nucleare, cu operatoii ruși „la pachet”.
Sursă expresspress.ro