Ministerul Apărării nu este de acord să livreze un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei. În ciuda cererilor formulate de la Kiev și de la Wasinghton, generalii armatei nu sunt de acord cu transferul.
Oficialii români au declarat, legat de acest subiect, că o decizie va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Ministerul Apărării arată conform unor surse, că nu ne permitem să renunţăm la Patriot.
Ministerul Apărării nu este de acord cu transferul Patriot
O analiză MApN, la care face referire Antena 3, arată că România nu-și permite să transfere nici un sistem Patriot. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Marcel Ciolacu au declarat că o decizie va fi adoptată în CSAT. Însă, până la această oră nu a fost convocată nici o astfel de întrunire. Iar conform acelorași surse, șeful statului ar vrea să amâne o decizie până după alegeri.
Ministerul Apărării a achiziţionat şapte sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru au fost livrate, iar alte trei urmează să fie contractate. Din cele patru sisteme livrate, unul este operațional, iar al doilea urmează să fie pus în activitate.
Cele şapte sisteme, achiziționate de Ministerul Apărării, au fost estimate la aproximativ patru miliarde de dolari. Achiziția bateriilor Patriot este cea mai scumpă din istoria Armatei Române.
Președintele cere altceva la schimb
În urmă cu câtva timp, președintele Klaus Iohannis a declarat că România ar trebui să primească ceva la schimb, pentru sistemul Patriot livrat Ucrainei. Șeful statului a făcut aceste declarații în contextul unei vizite pe care a făcut-o în Statele Unite. Iohannis s-a întâlnit cu Joe Biden, președintele american, în fața căruia și-a prezentat candidatura la șefia NATO.
Klaus Iohannis a declarat că subiectul trebuie discutat de specialiștii din Ministerul Apărării. El a spus că o decizie va fi luată în CSAT și a cerut ca o dezbatere publică pe acest subiect să fie evitată
„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a afirmat Klaus Iohannis.
Ministerul Apărării între președinte și premier
Pe de altă parte, zilele trecute, Marcel Ciolacu nu s-a arătat chiar împotriva unui astfel de transfer. Într-o intervenție publică, Ciolacu a declarat că și România este apărată dacă Ucraina beneficiază de apărare. Șeful Guvernului părea că că înclină ca Ministerul Apărării să transfere sistemul Patriot în Ucraina. El a precizat, totuși, că decizia va fi adoptată în CSAT.
„În primul rând, trebuie să vorbească specialişti. Asta nu înseamnă că dacă un sistem acoperă şi parte din Ucraina, înseamnă că nu mai acoperă România. Deci, aici e vorba de specialişti, se aşază la masă şi găsesc cele mai bune soluţii. Şi atunci decizia din CSAT se poate lua cu toată informaţia a disponibilă astfel încât să iei o decizie cât mai bună”, a declarat Ciolacu.
Marcel Ciolacu s-a arătat convins că o astfel de decizie, luată de Minsterul Apărării nu va slăbi sistemul de apărare antiaeriană al României. El a precizat că propunerea va merge în CSAT, dat fiind că ține de apărarea României.
„Eu sunt primul ministru al României. Eu trebuie să ascult într-un cadru instituţional secret. Pentru că, totuşi, o decizie care ţine de apărarea României şi pe urmă să luăm împreună o decizie. Nu este o discuţie, în primul rând, să devină tema electorală, fiindcă ar fi o catastrofă şi o abordare necorectă faţă de partenerii noştri din interiorulNATO şi nu este o discuţie pentru a se lua în spaţiul public. Ştiu, e o discuţie care interesează, creează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică de a evita astfel de lucruri, în lucruri atât de importante şi vedem nu numai pentru România, într-o întreagă Europa”, a transmis Marcel Ciolacu la Euronews.
Sursă expresspress.ro