România dă bani ca să antreneze piloții ucraineni de F-16. Raiduri asupra lui Putin, din iulie. Un proiect de ordonanţă de urgenţă stabileşte acest lucru, dar nu precizează de câţi bani este nevoie.
România dă bani ca să antreneze piloții ucraineni de F-16. Raiduri asupra lui Putin, din iulie. Un proiect de ordonanţă de urgenţă stabileşte acest lucru, dar nu precizează de câţi bani este nevoie, în schimb, actualul buget MApN este suficient.
Instruirea piloților ucraineni de aeronave F-16 se va face la baza Forţelor Aeriene Române de la Fetești.
România dă bani ca să antreneze piloții ucraineni de F-16. Raiduri asupra lui Putin, din iulie
″Cheltuielile (…) sunt destinate plății contractelor necesare instruirii personalului ucrainean, precum și pentru cartiruire, hrănire, transport, combustibil consumat în procesul de instruire, asigurarea echipamentului special și alte bunuri și servicii conexe″, se arată într-un proiect de ordonanță de urgență, citat de Profit.ro.
Nu există şi o estimare de costuri pentru instruirea aceasta, dar proiectul de OUG stipulează că nu va fi nevoie de fonduri în plus, față de cele deja aprobate pentru MApN, prin buget.
Toamna trecută, Guvernul a introdus în așa-numita ordonanță a austerității mai multe derogări de la Legea finanțelor publice și cea a responsabilității fiscal-bugetare.
Ele au fost făcute inclusiv pentru a permite MApN ″asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 (…)″.
România a achiziționat din Norvegia 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 cumpărate din Portugalia.
România a achiziționat recent la un preț foarte bun 32 de avioane F-16 Fighting Falcon, din Norvegia. Costul a fost de 388 de milioane de euro iar avioanele vor asigura tranziția către F-35.
Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
Trei avioane de luptă F-16 au ajuns în aprilie, la Baza Aeriană Fetești. Aeronavele de vânătoare au fost donate de Olanda. La bordul acestora s-a aflat și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și omoloaga sa olandeză, Kajsa Ollongren.
Potrivit MApN, aeronavele F-16 olandeze vor fi puse la dispoziția Centrului european de instruire F-16 și vor fi folosite în cadrul programelor dedicate piloților, pentru operarea acestui tip de avion de luptă, conform Digi24.
Întreaga a doua escadrilă – e vorba de Escadrila 48 de la Câmpia Turzii – formată din 16 avioane, pe de altă parte, va fi livrată până la finalul anului acesta.
Sursă expresspress.ro