O Rusie tot mai agresivă și o posibilă reducere a sprijinului militar american sub președinția lui Donald Trump obligă tările NATO din Europa la o dublare a cheltuielilor militare, susțin experții citați de Bloomberg.
O Rusie tot mai agresivă și o posibilă reducere a sprijinului militar american sub președinția lui Donald Trump obligă tările NATO din Europa la o dublare a cheltuielilor militare, susțin experții citați de Bloomberg.
Mai exact, dacă aceste cheltuieli sunt de aproximativ 350 de miliarde de dolari acestea trebuie să ajungă la 720 de miliarde de dolari pe an. În acest an aceste cheltuieli s-au accelereat deja până peste 400 de miliarde de dolari, dar ritmul de creștere nu este suficient.
Sunt necesare, conform Bloomberg mai multe sisteme de arilerie, mașini blindate, tancuri, avioane militare de transport sau submarine.
Războiul din Ucraina și Trump dublează bugetele militare ale UE. 720.000.000.000$, în armament
„Agresiunea rusă a stimulat deja creșterea cheltuielilor de apărare în Europa”, a declarat analistul George Ferguson, conform digi24.ro. „Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie de mai mult pentru a sprijini Ucraina, pentru a contracara postura regională agresivă a Moscovei și pentru a aborda adâncirea concurenței strategice cu China”, a mai spus expertul.
După decenii de subinvestiții de la sfârșitul Războiului Rece, o reînarmare la această scară ar putea dura pe continent mai mult de 10 ani, în condițiile în care restanțele contractanților se umflă, iar lanțurile de aprovizionare aerospațiale și de apărare sunt deja destul de întinse.
Fabrică de muniții grele
Oricum lucrurile par să se miște deja dacă ne referim la creșterea capabilităților de apărare. Astfel, în marja reuniunii Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), inclusiv România prin ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat scrisorile de intenție pentru colaborarea cu statele membre ale Uniunii Europene în domeniul dezvoltării capabilităților militare.
România vrea și drone
“În cadrul evenimentului, România și-a exprimat interesul strategic pentru două domenii prioritare: sisteme integrate de apărare aeriană și antirachetă (Integrated Air & Missile Defence Systems), un element esențial pentru consolidarea securității aeriene naționale și europene, respectiv muniții cu capacitate de supraveghere, survolare, identificare și lovire ținte (Loitering Munitions), care constituie tehnologii avansate cu potențial de creștere a eficienței operaționale”, a comunicat Ministerul Apărării Naționale (MApN).
În același timp, recent, filiala din Germania a companiei MBDA a inițiat extinderea facilităților sale de producție din Bavaria. Pe această platformă se vor fabrica rachete Patriot PAC-2 GEM-T, mine antitanc PARM și rachete antitanc Enforcer.
Sursă expresspress.ro