Un important consilier de campanie al lui Donald Trump a declarat că Ucraina trebuie să accepte că a pierdut Crimeea în fața Rusiei și încheierea războiului „ține de salvarea vieților, nu de recuperarea teritoriilor”.
Pe de altă parte, Trump a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski. Dar a fost o convorbire în trei, pentru că a intervenit și Elon Musk. Pare încă un indiciu că patronul Space X și al platformei sociale X va avea influență asupra administrației de la Casa Albă.
Maggie Haberman, analist politic: ”Erau împreună. Zelenski, aparent, i-a telefonat lui Trump pentru a-l felicita, iar Trump, în timpul conversației, i l-a dat la telefon pe Elon Musk, îndemnându-i să vorbească unul cu altul. Au discutat despre comunicații strategice, compania lui Elon Musk, Starlink, furnizează internet crucial pentru armata ucraineană”.
Chiar a fost surprinzătoare intervenția lui Elon Musk în convorbirea Zelenski – Trump. Dar, remarcă presa de peste Ocean, care citează responsabili ai celor două părți, a mai existat o surpriză. Și anume: liderul ucrainean a fost „oarecum liniștit” de ceea ce a auzit de la președintele SUA.
Unul dintre interlocutori a spus că Zelenski consideră că este un semn pozitiv că apelul a fost posibil la scurt timp după triumful lui Trump în scrutinul pentru Casa Albă. În conversația care a durat aproape o jumătate de oră, președintele american ales l-a asigurat pe Zelenski că va sprijini Ucraina, însă nu a dat detalii.
”Reporter: Câtă influență crezi că avea Elon Musk în al doilea mandat al lui Trump?
Maggie Haberman, analist politic: Cred că multă! A fost mereu prezent la Mar-a-Lago. Președintele Erdogan, al Turciei, a spus că Musk tocmai lua cina cu Trump, când el l-a sunat pe noul președinte american. A apărut și Musk în fotografia de familie pe care Tiffany (fiica lui Trump) a postat-o (în noaptea alegerilor). A vorbit despre tranziția de putere, a avut opinii despre ce persoane ar putea ocupa anumite posturi”.
Între timp, oficiali ai Pentagonului poartă discuții – neoficiale – cu privire la modul în care Departamentul Apărării va reacționa în cazul în care Donald Trump va da ordine controversate.
”Trupele sunt obligate prin lege să nu se supună ordinelor ilegale”
De exemplu, să trimită armata în stradă pentru deportarea migranților ilegali. Sau dacă va decide să demită o mare parte din personalul apolitic pentru a-și completa administrația cu cei pe care îi consideră loiali.
Natasha Bertrand, corespondent CNN pentru securitate națională: ”(Dezbat) care ar fi răspunsul dacă președintele ar ordona ca trupele în serviciu activ să fie angajate în acțiuni de aplicare a legii. Iar dacă va da un astfel de ordin, crede un fost oficial militar de rang înalt, care a servit în primul mandat al lui Trump, ar fi ceva cu adevărat semnificativ. Dezbat ce s-ar întâmpla, de exemplu, dacă ar fi demisii, în cazul în care se dau asemenea ordine. Și care ar fi lanțul de comandă, dacă Trump ar ordona desfășurarea militarilor în serviciu activ”.
„Trupele sunt obligate prin lege să nu se supună ordinelor ilegale”, a declarat un alt oficial al Apărării. „Dar, întrebarea este ce se va întâmpla atunci – vom vedea demisii din partea liderilor militari de rang înalt? Ori vor considera că dacă fac asta își abandonează oamenii?”.
Pe de altă parte, Iranul a respins acuzațiile că s-ar afla în spatele unui presupus complot de asasinare a lui Donald Trump, înaintea alegerilor. Asta după ce Departamentul de Justiție american a acuzat trei persoane în legătură cu acest plan.
Unul dintre cei trei suspecți arestați în New York le-a declarat anchetatorilor că un oficial din Garda
Revoluționară a Iranului i-a dat instrucțiuni, în septembrie, să elaboreze un plan pentru a-l urmări și, în cele din urmă, pentru a-l ucide pe președintele ales.
Sursa: Pro TV
Sursă expresspress.ro