„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai poate avea sentimentul de impunitate și siguranță”, a declarat un ofițer superior al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care din motive de securitate, a cerut să fie identificat doar prin indicativul său de apel, Bankir.
La rândul lor, soldații Ucrainei din prima linie spun că livrările de arme încep să facă diferența, mai ales într-un moment în care pot se pot folosi de arsenalul de arme occidentale pentru a lansa atacuri peste graniță.
„Putem vedea impactul ajutorului în fiecare zi. Artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază mai lungă de acțiune, cu diferite tipuri de muniție și submuniții… are un efect asupra peisajului general al câmpului de luptă”, a dezvăluit Ivan, un ofițer al brigadei de artilerie 148.
„Desfășurăm cele mai eficiente sisteme de arme în zonele în care rușii încearcă să spargă liniile defensive și a existat o încetinire semnificativă a înaintării rusești”, a adăugat el.
Cu toate că Kievul nu a reușit să recupereze porțiuni însemnate de teritoriu, a evitat totuși cu succes ceea ce ar fi putut fi realmente dezastruos: ocuparea Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
Un „moment tragic” al Ucrainei
O parte din regiunea nordică Harkov, între care orașele Izium, Kupiansk și Balakliia, a căzut în mâinile Rusiei la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Ocupația lor a fost una brutală. Când zona a fost eliberată în toamna lui 2022, trupele ucrainene au descoperit dovezi ale a ceea ce spun că ar fi crime de război comise de forțele ruse, inclusiv gropi comune și camere de tortură.
În luna mai a acestui an, Rusia a lansat un alt atac transfrontalier asupra regiunii, încercând să exploateze deficitul de muniții înainte de sosirea armelor occidentale.
Consecințele au fost mortale. Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că cel puțin 174 de civili au fost uciși și 690 au fost răniți în Ucraina în mai, cel mai mare număr de victime civile într-un an.
Mai mult de jumătate dintre aceste victime civile au fost la Harkov.
Expertul Oleksii Melnik, fost oficial al Ministerului ucrainean al Apărării ucrainean și co-director pentru relații externe și de securitate la Centrul Razumkov din Kiev, a declarat pentru CNN că reocuparea zonelor eliberate anterior la nord de Harkov a fost un „moment tragic” pentru Ucraina, însă, în același timp, a marcat și un punct de cotitură major.
„A suscitat o modificare a poziției partenerilor noștri occidentali, i-a încurajat să elimine, cel puțin parțial, restricțiile privind utilizarea armelor occidentale”, a spus el.
De teamă de o escaladare, SUA și alți aliați occidentali au interzis mult timp Kievului să folosească armele furnizate pentru a lovi pe teritoriul Rusiei, limitând utilizarea acestora la teritoriile ucrainene aflate sub ocupația rusă.
„(Rusia) știa că Ucraina nu avea capacitatea de a lovi aceste ținte pe teritoriul rus”, a spus Melnik.
„Dacă decizia (de a oferi ajutor) nu ar fi fost luată, dacă am fi pierdut sprijinul american și asistența militară, asta ar fi schimbat jocul.”
Astfel, posibilitatea reocupării de către Rusia a unor părți din regiunea Harkov i-a convins pe unii dintre aliații cheie ai Ucrainei, inclusiv SUA, să ridice restricțiile, permițând Kievului să lovească și să distrugă/deterioreze serios ținte cheie din Rusia.
Potrivit autorităților ucrainene din domeniul apărării, acestea au inclus un post de comandă al unui regiment din regiunea Belgorod, un depozit de muniții din Voronej, o instalație de drone și un aerodrom din Krasnodar, respectiv centre de comunicații din Briansk și mai multe site-uri navale din Crimeea ocupată.
Sosirea sistemelor de rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune a fost un factor de schimbare a jocului, a spus Melnik. În vreme ce Ucraina a fost capabilă anterior să lovească ținte din Rusia folosind drone de producție proprie, rachetele ATACMS conferă mai multă eficiență acestor lovituri.
„Viteza contează”, a explicat Melnyk. „În cazul loviturilor cu drone, rușii au ore să reacționeze, pentru că pot detecta dronele ucrainene devreme. Piloții ruși pot bea o cafea și fuma o țigară înainte de a sări în avion și a decola pentru a le doborî. În cazul ATACMS, este o chestiune de minute”, a spus el.
Sistemele de rachete S-300/S-400 nu mai pot lovi Harkovul
Konrad Muzika, analist independent și director al Rochan Consulting, care s-a întors recent din estul Ucrainei, a declarat că Rusia nu mai poate ținti regiunea Harkov cu sisteme de rachete S-300 și S-400.
„Ucraina a început să efectueze lovituri cu HIMARS asupra țintelor din regiunea Belgorod și i-a forțat pe ruși să-și împingă mult mai departe sistemul S-300 cu ajutorul căruia viza Harkovul”, astfel că acum orașul este în afara razei de acțiune a acestuia.
Rusia a trecut între timp la bombe cu planare– muniții ghidate lansare de avioanele de luptă de la o distanță de aproximativ 60-70 de kilometri – care sunt în afara razei de apărare aeriană a Ucrainei: Totuși, eliminarea amenințării din partea sistemelor de rachete S-300 a oferit cel puțin un răgaz pentru Harkov.
Arme fără soldați sau soldați în lipsa unei strategii de contraatac?
Dar, în timp ce noile arme fac o oarecare diferență, Ucraina este departe de posibilitatea de alunga forțele ruse de pe teritoriul său.
Un alt ofițer din cadrul brigăzii separată de artilerie 148, cu indicativul de apel „Senatorul”, a declarat pentru CNN că Ucrainei are nevoie de mai multe lucruri pentru a reuși.
„Nu este suficient pentru a întoarce cursul pe front. Suficient pentru a reține inamicul, da, dar nu suficient pentru a schimba dramatic situația”, a spus el.
„Inamicul este acum epuizat, dar nu este distrus”, a spus el, subliniind faptul că Rusia are încă superioritate aeriană totală asupra Ucrainei.
Alți factori care ar putea schimba cursul războiului
Kievul își pune acum speranțele în livrările de avioane de luptă F-16, care ar trebui să înceapă în curând; primii piloți ucraineni urmau să-și termine pregătirea în SUA în această vară.
„F-16-urile sunt avioane de luptă din anii 1980 și 1990, iar capacitățile lor sunt mai slabe decât cele mai moderne avioane de luptă rusești”, a spus el, adăugând că cele mai noi avioane rusești vor avea probabil câștig de cauză într-o confruntare aeriană cu F-16.
Cu toate acestea, Ucraina poate folosi în continuare F-16 pentru a refuza Rusiei controlul asupra cerului și pentru a ține la distanță avioanele rusești care livrează bombe.
Pe de altă parte, noile arme sunt doar o parte a puzzle-ului.
„Dacă nu ar fi fost pachetul suplimentar, ucrainenii s-ar afla într-o situație mult mai proastă acum, dar, în același timp, situația actuală nu este doar rezultatul inacțiunii Congresului SUA, ci și al deciziilor care au fost luate sau nu au fost luate la Kiev, mai ales când vine vorba de mobilizare”, a spus Muzika.
„Decizia de a introduce o mobilizare mai largă a fost probabil la fel de importantă, dacă nu mai importantă, și a venit prea târziu”, a spus el. Noua lege a mobilizării, care obligă toți bărbații între 18 și 60 de ani să se înregistreze la armata ucraineană, a intrat în vigoare în mai.
El a remarcat în acest sens că, deși Ucraina a reușit să recruteze un număr semnificativ de bărbați în ultima lună și jumătate, va fi nevoie de timp pentru ca acești noi soldați să fie instruiți și pregătiți să meargă în prima linie.
„Ucrainenii vor fi într-o poziție foarte dificilă până în august, septembrie, când primii băieți mobilizați încep să ajungă în prima linie. Dacă reușesc să ajungă în acel punct, atunci există o mare probabilitate ca ei să reușească să stabilizeze situația din august încolo, dar până când acest lucru se va întâmpla, sunt foarte probabile mai multe câștiguri rusești.”
Muzika a spus că, odată cu sosirea noilor arme, iar batalioanele și brigăzile primesc un impuls din partea noilor recruți, Ucraina va trebui să decidă cu privire la următorii pași.
„Nu este clar care sunt planurile. Care este strategia pentru contraofensive? Problema este că Ucraina așteaptă să vadă ce echipamente îi poate furniza Occidentul, iar Occidentul așteaptă să vadă ce planuri are Ucraina pentru viitor”, a spus el.
Timpul este esențial. De pildă, experții estimează că pachetul de ajutor de 60 de miliarde de dolari al SUA, aprobat la începutul acestui an, va dura – în cel mai bun caz – un an sau 18 luni.
Aliații Ucrainei și-au luat noi angajamente cu privire la arme în această săptămână, în timp ce la summitul NATO recent încheiat de la Washington, președintele Volodimir Zelenski a solicitat din nou ridicarea tuturor restricțiilor privind utilizarea acestora.
Sursă expresspress.ro