Pensionarii care au lucrat în anumite domenii de activitate au creat o asociație pentru a da statul în judecată pentru noua lege a pensiilor.
Recalcularea pensiilor a dus la scăderea considerabilă a unor venituri în cazul persoanelor care au muncit în anumite domenii de activitate. Pentru că au avut locuri de muncă de risc, aceste persoane s-au pensionat mult mai repede față de alte alte categorii.
Grupele de muncă nu au contat foarte mult în noua formulă de calcul a noii legi a pensiilor care i-a taxat pe pensionari. Aceștia nu vor avea veniturile scăzute, vor rămâne cu aceeași pensie în plată însă dezavantajul este că vor avea banii înghețați timp de patru ani.
Nu li se va mai indexa pensia la fiecare început de an așa cum se întâmplă în cazul multor pensionari. Cei mai afectați sunt minerii care s-au trezit cu pensiile înjumătățite.
Pensionarii păgubiți cu mii de lei la recalcularea pensiei dau statul în judecată. Taxa: 1000 lei
Jurnaliști au scris că pensionarii care au muncit în condiții grele de muncă, care au avut grupe de muncă, dar nu au mulți ani munciți, nu vor avea pensii mărite.
Citește și: Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Motivul: Respectivii pensionari nu vor avea puncte de stabilitate / bonus care se dau doar după 25 de ani de muncă. Aceste puncte de stabilitate (aveți formula de calcul la finalul articolului) sunt garanția că pensia va crește la recalculare.
Mai mult, ei ar trebui să piardă bani la pensie la recalculare pentru că au ani mai puțini munciți. În final, legea pensiilor spune că dacă, din calcule, cineva ar pierde la recalculare va rămâne cu pensia pe care o are astăzi.
Cum se acordă vechime celor care au muncit în condiții grele
Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a desfășurat activitate în grupele I şi a II-a de muncă se acordă doar un spor la vechimea în muncă de:
3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă.
„Pentru cei care nu sunteți în clar cum stă treaba cu contribuțiile minerilor la fondul de pensii vă las mai jos un reper. De exemplu în anul 2001 pentru condiții normale de lucru se plătea un procent de 35% din care angajatul plătea 11,5% iar pentru condiții speciale, cazul minerilor, se plătea 45% din care angajatul plătea 15%.
Acum, 35% în condițiile normale de lucru, la salarii mai mici, este posibil să nu ajungă nici la jumătate din cei 45% plătiți din salarii mult mai mari pentru condiții speciale, adică pentru mineri.
Când dați cu pietre ar trebui să vă documentați prima dată. Pe scurt, pensiile minerilor sunt pe contributivitate și nu din calcule eronate sau din mila unor politicieni. Sunt un drept câștigat conform unor legi”, a explicat un pensionar.
Pensionarii vor plăti câte 1000 de lei pentru avocați
Având în vedere situația gravă în care se află, minerii din toată țara au posibilitatea de a se înscrie într-o asociație prin care se va da statul român în judecată. Astăzi a avut o întrunire la care au participat sute de persoane.
„Să aveți la voi o copie după CI, copie după decizia veche de pensionare și copia după decizia nouă de pensionare cu copia plicului în care ați primit-o. Având în vedere că vom fi mai mulți, onorariul este de 1000 de lei/ de persoană la care se adaugă tva.
Plata se va face de către fiecare dintre voi direct avocaților pentru care vom avea contract și chitanță. Nu sunt necesari banii luni. Ce vor face avocații pentru noi:
– contestațiile către Tribunalul Hunedoara, se încearcă deschiderea unui proces colectiv sau comasarea dosarelor;
– sesizarea către Avocatul Poporului;
– dacă legea o permite sesizări către ICCJ ( Înalta Curte de Casație și Justiție).
Pentru cei din Gorj, Mehedinți, Bacău ( Comănești) sau Suceava care m-ați contactat tot luni vă dau un răspuns dacă și voi vă puteți afilia la noi și la demersul nostru din justiție”, se arată în anunț.
Sursă expresspress.ro