Premierul japonez Fumio Kishida nu și-ar mai dori să fie în fruntea partidului. Presa japoneză titrează că Kishida ar intenţiona să renunţe să s emai lupte pentru prima funcție din partid. Acest lucru înseamnă că Fumio Kishida ia în calcul și o demisie din funcţia de premier.
Premierul Japoniei își pregătește demisia
Premierul japonez Fumio Kishida intenţionează să renunţe la cursa pentru rămânerea în fruntea partidului, ceea ce înseamnă că va demisiona din funcţia de premier. Acest lucru ar urma să se întâmple în septembrie, arată presa internaţională, citează News.ro
Mandatul lui Fumio Kishida a fost marcat în cei trei ani de numeroase scandaluri politice și de o creștere a prețurilor care a creat nemulțumire în rândul populației.
Kishida a informat înalţi oficiali ai administraţiei cu privire la intenţia sa de a nu candida, au raportat mass-media, inclusiv radiodifuzorul naţional NHK şi Kyodo News.
Alegeri în cel mai longeviv partid aflat la putere în Japonia
Potrivit AFP, Partidul Liberal Democrat (PLD), aflat la putere, care guvernează Japonia aproape neîntrerupt din 1945, urmează să organizeze luna viitoare alegeri interne.
Kishida, în vârstă de 67 de ani, este în funcţie din octombrie 2021.
Decizia lui de a demisiona va declanşa o competiţie acerbă pentru înlocuirea sa ca şef al partidului şi, prin extensie, ca lider al celei de-a patra mari economii a lumii.
Succesorul va prelua o situație economică grea
Creşterea costurilor de trai, escaladarea tensiunilor geopolitice şi potenţiala revenire a lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA anul viitor, sunt principalele probleme cu care s-ar confrunta următorul conducător al PLD din Japonia.
În calitate de al optulea cel mai longeviv lider postbelic al ţării, Kishida a scos Japonia din pandemia COVID prin cheltuieli masive.
Ulterior l-a numit la conducerea Băncii Japoniei (BOJ) pe Kazuo Ueda.
În iulie, BOJ a majorat în mod neaşteptat ratele dobânzilor, contribuind la instabilitatea pieţei bursiere, iar yenul a scăzut brusc.
Dacă „rapoartele sunt corecte, ar trebui să ne aşteptăm la o politică mai strictă sau la condiţii fiscale şi monetare neutre, dar uşor mai stricte, în funcţie de candidat”, a declarat Shoki Omori, strateg şef pentru Japonia, Mizuho Securities, Tokyo.
„Pe scurt, activele de risc, în special acţiunile, vor fi probabil cele mai afectate”, a adăugat el.
Sursă expresspress.ro