Aduse în cătușe din arestul poliției, cele două doctorițe anesteziste au vorbit foarte puțin despre acuzațiile care le vizează și au preferat să își lase avocații să pledeze pentru această solicitare de a primi o măsură preventivă mai blândă.
Cele două doctorițe anesteziste s-au prevalat pentru a treia oara – în fața Curții de Apel București – de dreptul la tăcere. Și astfel au refuzat să dea orice explicație în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Spitalul Sf Pantelimon, în secția de Terapie Intensivă, la începutul lunii aprilie, relatează Știrile ProTV.
În ultimul cuvânt, însă, suspectele le-au cerut judecătorilor să țină cont de faptul că au studiat ani la rând si au precizat că nu au făcut nimic din ce le reproșează procurorii.
Acesta a fost singurul moment în care au respins personal acuzațiile și anume că ar fi provocat moartea unui pacient prin conduita lor terapeutică.
”Doamna doctor este prea tulburată ca să vorbească public despre acest scandal”, a precizat unul dintre avocați.
Avocații insistă că nu au acces la tot dosarul
În sala de judecată, apărarea a insistat, la fel ca în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunal care le-a arestat preventiv, că anestezistele nu sunt criminale. Iar dacă au greșit vreo procedură medicală, asta nu inseamna ca au comis un omor cu premeditare.
Avocații celor două doctorițe s-au plâns că nu ar fi avut acces la tot dosarul, iar surse apropiate de apărare susțin că suspectele nu au putut până acum să contracareze probele strânse împotriva lor, pentru că au fost administrate înainte de reținerea de acum două săptămâni.
Apărare contestă vehement raportul de expertiză medico-legală, actul care ar fi înclinat balanța în favoarea acuzației de omor.
Asta după ce legiștii au concluzionat că reducerea dozei de noradrenalină ar fi provocat pacientului de 54 de ani un stop cardio-respirator si apoi decesul.
Avocații anestezistelor au transmis că vor cere suplimentarea expertizei cu obiective noi, inclusiv cu ajutorul unui expert parte.
Doctorițele au fost eliberate
Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuş au contestat măsura arestului preventiv, iar judecătorii de la Curtea de Apel București au decis punerea lor în libertatea.
În urma deciziei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este necesar ca prezumția de nevinovăție să fie respectată „până la stabilirea vinovăției de către o instanţă şi trebuie să respectăm demnitatea umană şi demnitatea profesională”.
Femeile sunt acuzate de procurori că au provocat decesul unui pacient de la Spitalul Sfântul Pantelimon prin reducerea intenționată a dozelor de noradrenalină. Sesizarea venită din partea unui avertizor de integritate, fost angajat al Spitalului Pantelimon, indica mai multe decese, însă procurorii au documentat situația unui singur pacient.
Sursă expresspress.ro