Analiștii americani susțin că Al Treilea Război Mondial a început, chiar dacă nu seamănă cu cele precedente. România este însă departe de a fi pregătită pentru un astfel de conflict.
Analiștii americani susțin că Al Treilea Război Mondial a început, chiar dacă nu seamănă cu cele precedente. România este însă departe de a fi pregătită pentru un astfel de conflict.
Expert american: Al Treilea Război Mondial a început deja. Cum se pregătește România
„Suntem deja în al Treilea Război Mondial. Nu arată și nu se simte așa cum am văzut în filme, adică nu avem ciuperci nucleare în jurul nostru și nici nu încercăm să supraviețuim în adăposturile antiatomice. Mai degrabă, această versiune din viața reală a celui de-al Treilea Război Mondial este mult mai insidioasă și mai înșelătoare.
Ne confruntăm cu moartea, iar marea majoritate a cetățenilor nu realizează căt este de mare pericolul”, se arată într-o analiză The Hill la care a contribuit și colonelul (ret.) Jonathan Sweet care 30 de ani a fost ofițer de informații militare și a condus U.S. European Command Intelligence Engagement Division din 2012 până în 2014.
Expert american: Al Treilea Război Mondial a început deja. Cum se pregătește România
„Acest război nu va dispărea. În mod înfricoșător, lui Biden îi lipsește o strategie generală de câștig, iar consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, este incapabil să creeze una.(…) Este timpul ca SUA să recunoască că jocul este deschis. Asta înseamnă să câștigi victorii împotriva Rusiei și Chinei și aliaților lor.
Pentru asta, Biden trebuie să înceapă prin a-i cere demisia lui Sullivan. De asemenea, trebuie să se renunțe la «frica de escaladare» și trebuie numiți în funcție generali de calibrul lui Ben Hodges sau David Petraeus”, arată The Hill.
Teama lui Sullivan de escaladare îl conduce în mod paradoxal, dar previzibil, pe Putin să dubleze escaladarea – fie că este vorba despre amenințarea cu nucleare a capitalelor NATO sau escaladarea tensiunilor regionale în Orientul Mijlociu și Africa, mai arată publicația.
Rusia este pe economie de război
„Președintele Volodymyr Zelensky și generalii săi au demonstrat că se poate. În timp ce Moscova păstrează inițiativa la Harkov, Kupiansk și în alte părți de-a lungul frontului de est al Ucrainei, Kievul și-a format condiții pe câmpul de luptă care sunt din ce în ce mai favorabile unei contraofensive ucrainene.(…) (Rachetele-n.red.) ATACMS au un mare parte din merit. Cu toate acestea, dacă nu ar fi restricțiile lui Biden, ucrainenii ar putea neutraliza și mai multe trupe rusești care stau în apropierea granițelor lor înainte de a putea intra în lupta strânsă în interiorul Ucrainei.
În prezent, conform estimărilor Institutului pentru Studiul Războiului, regulile de angajare ale lui Biden pentru ATACMS limitează Ucraina să lovească doar 16% din teritoriul pe care Rusia îl folosește pentru a-și aduna forțele și pentru a lansa drone mortale, rachete și lovituri cu bombe cu planare. Ucraina nu poate câștiga dacă Biden continuă să cedeze 84% din câmpul de luptă pentru inamic.(…) Putin și-a pus economia pe picior de război. Președintele rus știe că a declanșat al Treilea Război Mondial.(…) Noi nu”, mai arată analiștii The Hill.
Putin s-a pregătit
Analistul militar Aurel Cazacu spune că este evident că în prezent suntem într-un conflict mocnit, dar întins. „Al Treilea Război Mondial poate avea mai multe forme și în prezent are mai multe focare. Vorbim de Ucraina, inclusiv Marea Neagră și pericolul pentru noi, Israelul și în perspectivă Taiwan. Conflictul mondial există cu NATO de o parte și Rusia și China în opoziție.
Oricum este clar că Putin, cel puțin, se pregătește de acest conflict încă din anul 2014. S-a pregătit pentru toate formele de război, clasic, ca în Ucraina, dar și hibrid sau cyber, pe care îl poartă cu toată lumea, cu aproape toate țările NATO”, precizează expertul.
Ce face România
Aurel Cazacu mai spune că România este una dintre țările care nu se pregătește cum ar trebui. „În primul rând nu am repornit industria de armament și muniții. Toată lumea caută acum astfel de sisteme, iar noi ținem porțile fabricilor închise.
Repet, în doi ani și ceva de război nu am repornit o fabrică de armament, iar pentru muniții continuam să luam pulberi explozive de la Serbia, prietena Rusiei. Apoi, s-au încercat campanii de recrutare, dar fără prea mare succes. Și asta pentru că soldele sunt mici, în primul rând. În plus, tinerii nu vin la recrutare pentru că «s-a dus vorba în sat» că subofițerii care îi instruiesc direct nu au un comportament normal și uneori îi umilesc.
În fine, mai vorbim și de calitatea armamentului, de cât de masive sunt noile achiziții. Știu, avem HIMARS, avem Patriot, avem F-16, dar militarul de rând, cu excepția celor din Forțele Speciale, stau tot cu niște AKM-uri antice pe post de armament individual. Foarte important”, a subliniat Aurel Cazacu
Sursă expresspress.ro