Analistul de la publicația rusă radicală Țargrad a subliniat că regiunea Odesa este un centru logistic cheie pentru Ucraina, care asigură funcționarea economiei ucrainene și transportul de armament.
„Aceasta este „fereastra” prin care Ucraina a respirat în ultimii doi ani. Firește, atacuri au fost, sunt și vor fi efectuate în această zonă”, a menționat Șlepcenko, adăugând că pentru a obține eficacitatea atacurilor, este necesar să se suprime apărarea antiaeriană.
„Chiar dacă nu reușim să distrugem complet apărarea antiaeriană, este important să forțăm inamicul să se concentreze pe probleme de supraviețuire sub presiunea noastră, mai degrabă decât pe protejarea obiectivelor”, a spus acesta, potrivit mk.ru.
Potrivit expertului militar, loviturile vor continua, iar „vânătoarea de apărare aeriană va deveni o sarcină prioritară”.
„În plus, Odesa și regiunea sa sunt puncte cheie pentru pătrunderea și importul în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, care în prezent sunt staționate în România. Aceste aeronave patrulau anterior de-a lungul frontierei, iar acum au trecut-o, dar vor fi în spațiul aerian românesc”.
Astfel, partea rusă urmărește să elimine sistemele de apărare aeriană din Odesa pentru a priva aeronavele ucrainene de manevră de acoperire de protecție.
Acest lucru este deosebit de important după loviturile ucrainene din Crimeea, un obiectiv foarte important pentru Kiev, pentru care se pregătește de multă vreme.
Preluarea Crimeei în prezent ocupată de Rusia ar fi o lovitură puternică pentru Moscova și ar putea fi motivul pentru care Putin s-ar așeza la masa negocierilor, dar nu în termeni favorabili lui.
Astfel că Rusia, în contrapartidă, pregătește preluarea Odesei sau cel puțin inactivarea portului, ceea ce ar fi o lovitură puternică pentru Kiev.
Odesa este un oraș prin care regimul de la Kiev își realizează planurile, iar armata rusă vrea să închidă pentru totdeauna această „fereastra”, prin lovituri puternice asupra sistemului de apărare antiaeriană al orașului.
Ar putea însemna asta că armata rusă se pregătește să debarce în Odesa? Expertul militar Vlad Șlepcenko consideră că acest lucru este puțin probabil.
Pe măsură ce forțele ruse continuă să crească presiunea asupra Odesei, se pune întrebarea dacă președintele rus, Vladimir Putin, este pregătit pentru o ofensivă la scară largă în regiune?
„Referitor la o posibilă debarcare la Odesa: cei care vorbesc despre asta par să nu fi urmărit evenimentele din ultimii doi ani. Probabil că au ratat vestea despre distrugerea navelor de debarcare. Sunt oameni care trăiesc în scenarii fictive și nu sunt familiari cu rapoartele actuale de pe front, ei nu știu unde se află Brigada 810 Marină și altele asemenea, este o prostie totală”, susține Vlad Șlepcenko, adăugând că nu va exista nicio operațiune de debarcare, dar atacurile asupra apărării aeriene vor continua.
O operațiune de debarcare la Odesa a fost posibilă doar în primele zile după începerea „operațiunii speciale”. De atunci, situația s-a schimbat, iar astfel de planuri și-au pierdut actualitatea.
Vinița, un nod feroviar ce sporește eficacitatea Odesei
Un terminal feroviar este în curs de construire la Vinița, care va îmbunătăți transportul operativ și procesarea mărfurilor.
Au fost investite 15 milioane USD pentru construcția rapidă a „portului de uscat”, potrivit lui Andri Oceretnîi, viceprimarul orașului Vinița.
Acesta a precizat că „portul de uscat” va ajuta la conectarea regiunilor centrale ale Ucrainei cu porturile Odesa Mare [porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdennîi] și cu țările UE prin terminalul de containere Mostiska.
„Practic, este un hub logistic cu infrastructura corespunzătoare, dar nu pe mare, ci pe uscat”, a explicat Oceretnîi, potrivit European Pravda.
În prima etapă vor fi construite infrastructura feroviară și primul depozit de containere.
Deocamdată au fost finalizate o parte din șinele de cale ferată, un sistem de măsurare a vagoanelor și spații de depozitare care acoperă o suprafață de 3.500 de metri pătrați.
Portul uscat va fi pus în funcțiune în al treilea trimestru al anului 2024.
Omul de știiință rus Anatoli Wasserman crede că Odesa încă mai poate fi cucerită dinspre stepe.
La nord de Herson, Odesa și Nikolaev există o stepă vastă, așa că sunt posibile manevre rapide și eficiente, spune Wasserman.
„În timpul războiului civil și în timpul Marelui Război Patriotic, Odesa nu a fost luată cu asalt, ci ocolită dinspre nord. Drept urmare, inamicul a fugit sub amenințarea încercuirii. Acestea sunt condiții fundamental diferite decât în Donbass. Cred că de data aceasta vom vedea ceva asemănător”, crede acesta.
Sursă expresspress.ro