România. ANM a emis o avertizare Cod galben de caniculă valabilă pentru cinci județe și București. Temperaturile vor urca la 37 de grade și se așteaptă să crească.
Cod galben de caniculă
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi, 8 august, o avertizare cod galben de caniculă pentru Capitală şi alte cinci judeţe. Avertizarea este valabilă pentru zilele de joi și vineri, 8 și 9 august când disconfortul termic va fi accentuat.
Vineri, în intervalul orar 09:00-21:00, în sudul Olteniei și sud-vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade, precizează ANM.
Cum va fi vremea în București
Meteorologii anunță că în Capitală, vremea va fi călduroasă, iar după amiaza va deveni caniculară. În această perioadă a zilei disconfortul termic va ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.
Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, transmite ANM.
Cerul va fi variabil. Spre seară vor fi înnorări temporare și posibil averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului în special în zonele de munte.
Luna iulie 2024, a doua cea mai călduroasă din istorie
Specialiștii au stabilit că luna iulie 2024 este a doua cea mai caldă lună iulie de pe planetă.
Luna a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referinţa preindustrială din perioada 1850-1990, a precizat Copernicus într-un raport lunar, în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 C peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice, transmite News.ro care citează Reuters.
„Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură … Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi cu un nivel foarte ridicat de încredere legată de impactul uman asupra climei”, a declarat pentru Reuters Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus.
Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili
Sursă expresspress.ro