Tratamentul ortodontic este important pentru sănătatea orală a copiilor, mai ales atunci când aceștia se confruntă cu probleme ale mușcăturii sau probleme de aliniere a dinților. Aparatul dentar reprezintă o soluție esențială pentru problemele ortodontice, iar mulți părinți se întreabă când este momentul potrivit pentru a-l alege pentru cei mici.
Aparatul dentar – informații generale
Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic recomandat pentru problemele de aliniere a dinților, dinți îngrămădiți sau probleme ale mușcăturii. Prin aplicarea graduală a presiunii pe dinți, aparatul dentar ajută dinții să se plaseze în poziție corectă, rezultând nu doar o îmbunătățire a problemelor dentare, ci și o îmbunătățire estetică.
Materialele din care este confecționat aparatul dentar sunt diverse. Cele tradiționale sunt fabricate din metal. Există și aparate dentare din ceramică sau din materiale transparente, care au rolul de a rezolva problemele dentare.
Când este recomandat aparatul dentar pentru copii
Pentru a înțelege care este momentul oportun pentru aparat dentar pentru copii este important să vă faceți o programare la stomatologie de copii. Conform recomandărilor internaționale, vârsta potrivită pentru o primă evaluare ortodontică este în jurul vârstei de 7 ani. Cu cât faceți mai devreme această evaluare, cu atât mai repede veți putea identifica orice tip de problemă ortodontică a copiilor. În această etapă, copilul are atât dinți permanenți, cât și temporari, oferind stomatologilor o oportunitate valoroasă de a evalua în detaliu problemele de dezvoltare a dinților și a maxilarului.
Semne care pot indica nevoia unui aparat dentar pentru copii
Există numeroase semne care pot indica faptul că un copil are nevoie de aparat dentar. În timp ce evaluarea ortodontică este cea mai bună metodă de a alege un aparat dentar, este important ca părinții să fie atenți la următoarele semne:
- dinți înghesuiți sau strâmbi – atunci când copilul are dinții înghesuiți sau strâmbi, acesta este un semn că el ar putea avea nevoie de aparat dentar.
- pierderea timpurie sau tardivă a dinților – atunci când copilul pierde dinții de lapte prea devreme sau prea târziu, acest lucru poate afecta alinierea dinților. Prin urmare, medicul poate recomanda tratament ortodontic.
- dificultăți la masticație – atunci când copilul are dificultăți în masticație, acest lucru înseamnă că există probleme în modul în care sunt aliniați dinții. Așadar, un aparat dentar poate fi soluția pentru a rezolva astfel de probleme.
- suptul degetului sau folosirea prelungită a suzetei – atunci când aceste obiceiuri continuă după vârsta de 3 ani, pot afecta poziționarea dinților și a maxilarului, crescând necesitatea folosirii unui aparat dentar.
- probleme ale maxilarului – atunci când copilul se plânge de dureri la nivelul maxilarului sau experimentează un sunet de tip click atunci când își deschide sau închide maxilarul, crește nevoia de aparat dentar.
Deși evaluarea ortodontică inițială se poate face în jurul vârstei de 7 ani, majoritatea copiilor încep să poarte aparat dentar în jurul vârstelor de 9 până la 14 ani. Această perioadă este ideală întrucât gura și maxilarul copilului continuă să crească, ceea ce îi va permite medicului ortodont să ghideze modul în care se vor alinia dinții. Perioada adolescenței este momentul în care apar dinții finali, creând o oportunitate excelentă pentru aplicarea unui tratament de corecție.